2014. december 28., vasárnap

A Tél szépségei

A Tél szépségei

Én szeretem a Telet. Szeretem, mert van mit várnom tőle. Várom, mert olyan élményeket ad, amit máskor nem kaphatok meg. Fontos, hogy legyen ami örömet okoz benne, s ezt mindenkinek meg kell találni, mert akkor nem elviselni, hanem szeretni fogjuk.
Lássuk mit is szeretek benne.
Szeretem nézni a madáretetőn zsinatoló sokadalmat, a cinkéket, tengeliceket, verebeket. Szeretem, és ha lehet fényképezem a téli magevő tömegeket, a napraforgótarlók kavargó madársokaságát. Várom a környékünkön télen megjelenő vadlúdcsapatokat, a sokszor ezres, néha tízezres gágogó tömegeket.
Várom a téli madárvendégeket, a kékes rétihéját, a kis sólymot, a gatyás ölyvet, a búvárokat, a havasi szürkebegyet. Várom a keresztcsőrűek, csonttollúak ritkán visszatérő invázióját. Horgászként fagyos éjszakán hömpölygő folyóparton a sejtelmes menyhallal való találkozást. Vadászként havas csikorgó éjjelen holdfényben ragyogó kukoricatarlón a turkáló vaddisznó fekete alakját… Szóval van mit várnom.

Napraforgótarlók

Elsőként a napraforgótarlók madárseregeiről ejtek szót. Pintyféléink egy része nem vonul el télire, ha megfelelő táplálkozási lehetőséget talál. Erre nagyszerűek a lábon maradt napraforgótáblák és a tarlók. Az idei év a felázott talaj miatt sok helyen lehetetlenné tette a betakarítást, vagy a learatott tarlók beszántását. Járjunk nyitott szemmel, és ha környékünkön ilyet találunk ne hagyjuk ki a madarak megfigyelését. December eleje óta egyre növekvő madártömegekkel találkozhatunk. Én Ajka mellet tudok egy lábon maradt kis napraforgófoltot, ahol ezer feletti tengelic, több száz zöldike, mezei verebek, meggyvágók, szén-, kék- és barátcinegék és néhány fenyőpinyt kavargó tömege felejthetetlen látnivalót nyújt. A nyíltabb helyeken kenderikék (akár ezres) csapataival találkozhatunk most. Pár éve fenyőpintyek alkották a csapatok zömét, de tavaly alig voltak. Ez a tőlünk északabbra költő magevő akkor jön hozzánk nagy számban, ha „fent” nagy a tél, vagy kevés az élelem. Természetesen ahol sok a madár, ott a ragadozók is feltűnnek. Főleg a karvalyok, de kékes rétihéja vagy kis sólyom is gyakran szétzavarja pár percre a gyülekezetet. Az idei télen már vándorsólyom sikeres tengelic-fogását is sikerült megfigyelnem. Néhány képpel szeretnék kedvet csinálni a távcsővel, vagy fényképezőgéppel történő megfigyelésekhez.


Vegyes pintycsapat napraforgón, zömmel tengelicek és zöldikék (Ajka, 2014. december)A kenderikék ilyenkor gyakran verődnek nagy csapatokba (Doba, 2014. december)

Kenderikék csapata télen (Apácatorna, 2014. január)

Fenyőpintyek serege (Noszlop, 2012. december)Mezei verebekkel a táblák bokrokhoz közeli szélein találkozhatunk (Iszkáz, 2013. január)


A tarlókon az óvatos kék galambok is megjelennek (Apácatorna, 2014. január)

Leggyakoribb téli ragadozónk a karvaly (Ajka, 2014. december)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése