2017. április 8., szombat

Márciusi kirándulások

Megérkezett a régen várt tavasz. A tél vége influenzával, munkákkal telt, kevés időm volt kimozdulni a terepre, fényképezőgépem is tönkrement. Már nagyon kellett a változás. Február közepétől az addig kemény tél engedni kezdett, egyre több tavaszias nap csábított a szabadba, és hajtott az új gép kipróbálása is. Néhány kirándulásról idézek fel képeket az alábbi bejegyzésben.

Az előző bejegyzést a legelőerdőkkel fejeztem be, így ezt azzal kezdem. Ez egy másik helyszín a Bakonyalján. Hatalmas öreg tölgyek, néhány torzó, páratlan látvány, jellegzetes állatvilág. Minden évszakban szépek, de talán lombtalan állapotban lehet igazi formájukat megcsodálni. Később zöld küllő, búbos banka, nagy hőscincér, szarvasbogár reményében érdemes őket felkeresni.Márciusi kép a Kis-Bakonyról  a Kisalföld felé fényképezve. Előtérben Nyirád település, háttérben a Somló.

Déli-Bakonyi hangulat, háttérben a Balaton-felvidék tanúhegyei


Bakonybéli táj a Kőris-heggyel

A Kab-hegy déli lábazatának erdei

Vadászház a Kab-hegyen

Harkályok birodalma

Februári kép farkasboroszlánnal (Daphne mezereum), háttérben babérboroszlánnal (Daphne laureola) Csehbánya felett

Bükkösök egyik első virága a szártalan kankalin (Primula vulgaris)

A szokásos halvány sáfrány (Crocus vittatus) a Bakonyaljáról. Minden évben felkeresem őket.

Medvehagymás (Allium ursinum) erdőrészlet. Februártól, a hóvirág megjelenésétől a Bakony sok helyén megjelenik egyre közkedveltebb ehető növényünk a medvehagyma. Nem mindenhol van, de ahol előfordul, ott tömeges, az erdő alján homogén szőnyeget alkot. Márciusban már arasznyi leveleket gyűjthetünk róla.
Egy kirándulás képei a Keszthelyi-hegységből. A Tátikát másztuk meg, a várat és az ősbükköst megtekintve. A bükkösök is lombfakadás előtt mutatják meg igazán monumentalitásukat és szépségüket.Sziklai bükkös állomány

Tátika vára

A hegytetőn éppen virágzott a húsos som (Cornus mas)


Ránézésre egy ritkás erdő, de Dórit és Bencét odaküldve talán érzékelni lehet a méreteket. Egyes bükkfák a 40  méteres magasságot is meghaladják.


Egy kidőlt óriás

Egy nyírfán ülő vetési varjú párral térünk át a madarakra

A vetési varjak (Corvus frugilegus) egyik legnagyobb dunántúli telepe Devecserben található. Idén is kb. 700 pár épített fészket.

Egyes fészekkonglomerátumok gólyafészkek méretét is meghaladják
 A városban mintegy 30 pár csóka (Corvus monedula) is költ, zömmel kéményekben és faodvakban

Márciustól a baglyok is egyre aktívabbak. Ez a kuvik (Athene noctua) délben is hangosan kiabált a kéményről.

Február elején egy új rétisas (Haliaeetus albicilla) párt találtam, mely fészkét építette. Tollazata alapján öreg pár. Március végére elkészült a fészek, de egyelőre nem kotlott le a tojó. A környék ismert költőpárjai is megvannak, így nem azok közül települt át valamelyik.
A madárinfluenza járvány során aggódtunk a rétisasokért, mert Németországban több elhullás mutatkozott közöttük is, de itthon szerencsére párjaink a revírekben mindenhol ott vannak.


Egy másik korán költő madárfaj, az őszapó (Aegithalos caudatus). Száraz ágon épített jól elrejtett fészkét március közepén már bélelte a pár.


 Márciusi kirándulás a Marcal-völgybe. Ez a terület ilyenkor a leghangulatosabb, igazi paradicsoma a vonuló réceféléknek.


Aranylile (Pluvialis apricaria) csapat

Sorra érkeznek a lúdcsapatok. Márciusban több mutatkozott, mint a tél során és nagy örömömre zömük vetési lúd (Anser fabalis) volt.

Már csak a rétisasokat (Haliaeetus albicilla) kellett megvárni, hogy jó röpképeket lehessen készíteniMegérkeztek az első barna rétihéják (Circus aeruginosus) is


Barkós (Panurus biarmicus) és függőcinegék (Remiz pendulinus) nagy számban láthatók. Jellegzetes, sűrűn hallatott hangjuk alapján könnyű megtalálni őket.Idei első búbos bankám (Upupa epops).


Üstökös réce (Netta rufina) pár. Egyre több tónál találkozni ezzel a dekoratív récefélével.

Barna rétihéják (Circus aeruginosus) röpképe


Egyes párok elkezdték a nászrepülést is, mint ez a fészekanyaggal repülő hím. 

Érkező madárcsapat (pajzsoscankók- Philomachus pugnax).

Nyílfarkú récék (Anas acuta) csapata


Március végétől elkezdődött a halászsasok (Pandion haliaetus) vonulása. A halastavakon sok helyen láthatók. Falunk szélén egyszerre három példány is halászott.


A halászsasok távoztával azonnal megjelent a fekete gólya (Ciconia nigra) és a rétisas (Haliaeetus albicilla)  is.


Rablóbanda - dolmányos varjak (Corvus corone)

Egy kirabolt bíbicfészek március végén. A madár 15-én már kotlott, majd két hét múlva nem láttam ülni. A fészeknél ez a kép fogadott. A környéken dolmányos varjak és hollók is nagy számban mutatkoznak.

Tavasz elején környékünkön is több darucsapat (Grus grus) tartott pihenőt

Márciusi hangulatképek a vizek mellől

Tavibéka (Pelophylax ridibundus)

Zárásul még egy kirándulás március végén. A Keleti-Bakony egyik legszebb patakvölgye a Gaja-pataké.  Bővízü patak, benne sziklák, kidőlt fatörzsek, uszadékzátonyok, folyami rák, hegyi billegető, harkályok, kirándulók, túrázók.
 Viszontlátásra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése