2017. július 1., szombat

A daru újabb költése Magyarországon



Az első, 2015. évi bizonyított költés után kiemelt figyelmet fordítottunk a Marcal-völgyben a daru esetleges fészkelésére.

2016-ban - bár megjelent egy darupár és valószínűsítjük, hogy a 2014. óta itt költéssel próbálkozók – a daru fészkelését nem tudtuk bizonyítani. A madarak márciustól tartózkodtak az előző évi költéshez közeli területen, táncoltak, násztevékenységet mutattak, de pár hét után innen eltűntek. Távozásukban okként a fokozott emberi zavarást valószínűsítjük, az előző évi költés után többen rendszeresen járták a területet. Ezután a völgy egy másik részén akadtunk rájuk, ahol pár hétig jelen voltak, de ez a terület is zavart, innen is eltűntek. A májusban egy másik helyen megfigyelt három madár átnyaraló volt, nem a költőpárhoz tartoztak. Így 2016-ban daruköltést nem ismertünk a völgyben.

2017-ben tél végétől jelentek meg darucsapatok, átlag 30-50 közötti egyedszámmal. Március elején Hencz Péter és Belső Angéla által megfigyelésre került egy, a csoporttól elkülönült, külön mozgó pár, mely táncolt. A következő időszakban - egyrészt hang alapján, másrészt megfigyelve - a völgy több pontján feltűntek, miközben vonuló csoport még mindig volt a területen. Tartózkodási helyük pontosabb behatárolásában Fellner Zoltán megfigyelése volt segítségre.

 2017. április 15-én délután, egy költőláda-telepítést követően próbálkoztunk megtalálásukkal, melyben Hencz Péter, Kovács Attila, Fellner Zoltán és Kaufman Gábor vett részt. A vélelmezett terület spektíves átvizsgálását követően egy ember (Kovács Attila) jópár kilométer kerülőt vállalva megkerülte a mocsarat, a többiek a szélről spektívvel figyelték a területet és bíztunk benne, hogy előkerülnek a darvak. Egy belső mocsárban Kovács Attila észrevette a növényzetből kinéző darut, mely utána visszahúzta a fejét. Miután ugyanott többször „felnézett”, így valószínűsítettük, hogy fészken ül és kotlik, azért nem mozdul. A többiek kb. 200 méterről takarásból figyelték a helyszínt. Az első észlelést követően a madár még a növényzet szintjéig sem emelte fel a fejét, csak annyira, hogy a káka között ő már kilásson, így az adott négyzetméter növényzetet spektívekkel figyelve is tíz perc volt mire mindannyian meg tudtuk látni. Gyorsan betájoltuk a helyszínt és távoztunk. Ekkor zárásként a hím daru a hátunk mögül érkezve beszállt a vélt fészek közelébe.
A terület nehezen megközelíthető, jó vízborítású mocsár, így emberi zavarással, gépi munkával, legeltetéssel nem kellett számolnunk. Hírzárlat mellett a terület három hetes teljes békén hagyása mellett döntöttünk. A fészekhez a fiókák kikelését követően terveztünk csak bemenni. A következő hetek hideg időt hoztak, de bíztunk a költés sikerében.

A következő ellenőrzésre 2017. május 6-án került sor. A területet távolról spektívvel átvizsgálva mintegy másfél kilométerről sikerült egy mocsár széli táblán meglátni a két öreg madarat és a lábuknál egy vörös színű fiókát. A fióka a nagy távolság és a remegő levegő mellett kb. fogolynyi méretűnek, 1-2 hetes korúnak tűnt. Ekkor még nem tudtuk, hogy egy vagy két fióka van. Mivel már sikeresen lezajlott a kotlás és a fiókát veszély esetén a szülők el tudták vezetni, elhatároztuk a fészek óvatos megközelítését, GPS bemérését, fotós dokumentálását, tojáshéj darabok begyűjtését, valamint elterveztük a családnak a táplálkozó területen való megfigyelését és dokumentálását, illetve bejelentettük a költést a nemzeti park őrének, aki azonnal ki is jött a bejárásra. Abban biztosak voltunk, hogy a költőhelyhez közeledtünkre a fiókát a növényzetbe vezetik a szülők, nem fogjuk látni.
A helyszínen Kovács Attila és Kaufman Gábor bement fészekhez, megtörtént a koordináták rögzítése, gyors fényképezés és tojáshéj gyűjtés. A többiek a mocsár széléről figyeltek, illetve Hencz Péter egy jól álcázott fekvőlest állított fel a tábla sarkán a táplálkozó család megörökítéséhez, illetve a fiókák számának meghatározásához. A növényzet között láttuk a szülők fejét néha kinézni, illetve a kakas látványosan őrködött a növényzetben. A tojó csak néha látszott, valószínűleg a csibével volt, hangot sem ő, sem a csibe nem adott. A kakas távoztunkkor néhány kört repült körülöttünk. A mocsárból kiérve sietve elhagytuk a helyszínt.

A fészek egy elnyúló mocsár közepén tavi káka állományban épült. A vízmélység a fészeknél 25 cm mély (bár a helyet csak mélyebb vízen át lehet megközelíteni), a növényzet mintegy 60 cm-re nyúlt a vízszint fölé. A növényzet a fészek mellett nagyobb szobányi részen letaposott. A fészek méteres alapú, felül kb. 50 cm átmérőjű, tavi káka leveleiből épült, 15-20 cm-re emelkedett a vízszint fölé. A tojáshéj darabokat egy réteg fészekanyag alatt találtuk, ami arra utalt, hogy a kikelés után is magasították a fészket a szülők. A költőhelytől 20 méterre egy sűrűbb sáscsomó van, melybe barna rétihéja épített fészket. (Az áprilisi megfigyelésnél a brh rakta a fészket, a daru kotlott. Május 6-án a brh fészek üres volt még.) A daru költőhelytől 30 méterre egy mocsártól körülvett keskeny szárazulat található, melyre a fiókát ki tudják vezetni a szülők. (Összességében a 2015. évi fészkelési helyhez teljesen hasonló biotópban történt a költés.)

Másnap Hencz Péter már sötétben elfoglalta a kint hagyott lest, melyben késő délutánig végzett megfigyelést. Egy bíbicnyi fiókát vezettek a szülők. A védelmet adó növényzet szélén szedegettek, bármilyen gyanús jelre a növényzetbe húzódtak. Egy rétisas megpróbálta a fiókát predálni, ellene bátran védték a szülők. (Mivel a fészekben záptojás nem volt, valószínűsítjük, hogy mindkét fióka kikelt, az egyik elpusztult, talán a rétisas által.) Sikerült a szülőkről és a fiókáról bizonyító felvételeket készíteni.

A költés eddigi titokban tartását célszerűnek tartottuk a család nyugalmának biztosítása érdekében, hogy ne hagyják el a területnek ezen biztonságos részét.
A költésről szóló beszámolóval a más területeken történő esetleges fészkelés bizonyításához kívántunk segítséget nyújtani.

Köszönjük a pár védelmében végzett munkát Belső Angélának, Fellner Zoltánnak, Zábrák Károlynak.

Leírás és képek az alábbi honlapokon tekinthetők majd meg:
-       www.kaufmang.blogspot.hu
-       www.penyafoto.blogspot.hu

Dr. Kaufman Gábor - Hencz Péter – Kovács Attila


A szülők a növényzetben




A fészek







Míg ketten a fészeknél voltunk, a többiek távolabbról figyeltek. A másnapra készített les. A hím daru több kört repült körülöttünk, a tojó végig a csibével volt.




Hencz Péter másnap reggeli képei a darucsaládról, illetve a fiókára támadó rétisasról




                                     







4 megjegyzés:

  1. Kedves Gábor! Gratulálok a fantasztikus fejleményekhez! Azóta is szemmel tartják a családot? A blogbejegyzés óta eltelt 9 nap, ami sok egy fióka életében. Köszönöm a választ! Üdv, Vásony Petra

    VálaszTörlés
  2. Nálunk Budapesten, a XVIII. kerületben szokott lenni egy daru látogatónk, a tóból már többször evett ki halat.
    https://kephost.com/image/0nJm

    VálaszTörlés
  3. Az egy szürke gém: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-ardcin

    VálaszTörlés