2018. október 29., hétfő

Vadak erdőn-mezőn

Egy rövid bejegyzés a nyár és az ősz élményeiről őzekkel, gímekkel, dámokkal.
Először legkisebb nagyvadunkról az őzről. Üzekedése idén is a szokottnál korábban kezdődött, már július 10-től lehetett sutát hajtó bakokat látni. Fényképezni keveset jutottam ki, ha voltam is, akkor puskával, egy kiszemelt bakot kergetve. Öreg, egyedi, egyagancsú bak volt, már februárban barkában, majd később letisztítva is többször láttam és fotóztam is. Sok hajnalt rászántam, mire sikerült egy jó lövéssel elejteni. Igen emlékezetes cserkelések voltak, sok-sok élménnyel, de ekkor fényképezőt nem vittem.
A nyári hajnali lesek amúgy is kedvenceim. Bikacsapatok, disznók, őzek egyaránt mutatkoznak az éjszakát váltó szürkület és hajnal egy órájában. Mire kezdett meleg reggel lenni, már rég otthon voltam, így friss élményekkel, feltöltődve indulhattam el dolgozni.
A szeptember szokás szerint a szarvasbőgés jegyében telt. Jöttek sorra a külföldi vendégek, zömmel bikával távoztak. Szeptember végén aztán nekem is alkalmam volt bőgő bikára vadászni. Csodálatos a szalonka várása tavaszi húzáson, vaddisznóra cserkészni tarlón havas, teliholdas éjszakán, esetleg disznóhajtáson részt venni, vagy síppal őzbakot hívni, mégis nem véletlenül tekintik a bőgő bika vadászatát a hazai vadászat csúcsának. Bár a bőgés már kezdett lecsengeni, jópár reggelt és estét kint töltöttem, de végül egy emlékezetes vadászat végén, már szürkületben, több bőgő bika között cserleve sikerült elejtenem egy súlyban és korban megfelelő szép bikát. Köszönöm Imi és Józsi barátaimnak a kísérést, vadásztatást.
Október elején több trófeaszemlén csodáltam meg a Veszprém, Vas és Zala megyéből származó legszebb idei bikákat, köztük jónéhány kapitális trófeát.
Az ősz közepe néhány dámos napot tartogatott, mind Békéscsaba mellett, mind a Bakonyban megcsodálhattam ezt az elegáns vadat.
Néhány kép az elmúlt hónapokból:

Őzcsalád ikergidákkal

Jó bak a búzában

Az üzekedés kezdetével a bakok közötti területvédő harcok fokozódnak. Nemritkán egy harmadik is beszáll a csatába, az egymással küzdőknek hátulról akár súlyos sérüléseket is okozva.
A nyári hajnalokon visszaváltó bikacsapatot is többször láttam. Ebben fiatal bikák voltak.

Két megkésett hajnali süldő

Egy másik találkozás

A hajnali fényben visszaváltó kansüldőt az őzbak is érdeklődve figyelte


Egy másik bikacsapat, mely lesem mellett váltott vissza a hajnali szürkületben az erdőbe. Bár agancsuk még barkás, de jó felrakást, ígéretes évet mutat.Üzekedés idején anyjuk által magukra hagyott ikergidák

Amikor kijött az aranyvesszőből fiatal, másodéves baknak tűnt. Szemből azonban már mást mutatott.


Fiatal, sípra jött bak

És egy idősödő példány


Az őzhívást Lajos barátomnak akartam bemutatni. Szerencsére szépen bejött ez a bak.Idős, érett bak

Fiatal bakok


Elejtett, egyagancsú, öreg bakom. 8 évesre bírálták. Nagyon örültem neki.

A vadszőlő színesedő levelei már az ősz eljövetelét mutatják.

Akár életem fotója is lehetett volna.... Tíz perccel korábban itt egy jó bika bőgött. Mire óvatosan oda cserkeltem, már csak az őz volt a lucernán, a bika már lesétált az árnyékban lévő erdőszélhez...

Fiatal, igen jó képességű spíszer.

Szarvasborjú jelent meg az esti szürkületben a les alatt

Fiatal dárdás bika

Középkorú kímélendő a nyáras szélén

Hajnali emlékek


Keresőbikák


Emlékezetes este volt....
Teheneket terelő csapatbikák

Bőgésben lőtt bikámmal

A trófeaszemléken lehet megcsodálni a magyar erdők királyaitAz október már a dámok hónapja


Fiatal bikák
Itt is a tarvadak az éberebbek a barcogás idején

 Középkorú békési bikák
Rókafiak a nyárból


Őszre már megnőttek

Első sakálképeim. Egy hajnali les során a falunk széli les mellé bejött ez a példány. Bár egyszerre szúrtuk ki a másikat, néhány gyors kockát tudtam róla csinálni.Vadmacska a dobai-erdő vadföldjéről. (Két éve is ugyanitt láttuk télen...) Egy gazos foltból cserkelt vissza az erdőbe.


A fácánkakas már a közelgő apróvad vadászatokat idézi

Egy októberi vaddisznós képpel és néhány színes őszi levélfotóval köszönök el. Viszontlátásra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése