2023. június 7., szerda

Újra tavasz van

Nagyon régen adtam írásra a fejem, ezt igyekszem pótolni. Sűrű időszak áll mögöttem (és talán előttem is), mivel egy családi kft-t alapítottunk, s ez sok feladatot ad. Természetesen a természetvédelemi felmérés, túravezetés, előadás tartás és a fotózás is a tevékenységek között van. Akit érdekel, keressen bátran (eradokft@gmail.com). (Bocs a reklámért.)

Pár kép az elmúlt tavaszi időszakról:

Bevezetésként a környékbeli erdőből egy nappalozó macskabagoly


Ha tavasz, akkor a Marcal-medence. A következő képek itt készültek. Nyári lúd pár. A költő állomány itt is örvendetesen növekszik.

Fülemülesitkék. A számukra alkalmas öreg nádasokban és gyékényesekben nem ritkaság márciusban éneküket hallani.


Az idén nem volt hiány tavaszi csapadékban. Többfelé belvizek alakultak ki, változatos madárvilág vette őket birtokba. A felénk ritkán látott godák is többször feltűntek, de más limikólák (cankófélék), sokféle réce, hattyú, gémek, szerkők szintén mutatkoztak.


A korábban ritkaságnak számító bütykös ásóludak több területen megjelentek. Akár költésükre is számíthatunk nemsokára.


A barna rétihéják száma stabil, sőt, talán nőtt is az állomány. Szinte minden valamire való nádfolt egy, vagy több párnak ad otthont. Az általam gyakrabban járt kb. 15 kilométeres szakaszon 20-30 pár biztosan költ.





A vörösvércsék száma csökkent, nagyon igénylik a fészkelőhelynek kirakott költőládákat.

Kék vércsék vonulás közben. Veszprém megye több területe, de talán leginkább a Marcal-völgy rétjei és marhalegelői rendszeres megállóhelyei e gyönyörű madárnak. Idén a szokásosnál kicsit később érkeztek. Az április végi kérészrajzás idején összesen egy tojó ücsörgött a szokott helyen, de május közepén min. 30 madár mutatkozott. Ekkor az elhúzódó cserebogár-rajzás biztosította a táplálékbázist. Kétharmaduk fiatal, öregkori tollazatba átvedlő hím volt, de öreg hímek és néhány öreg tojó is volt köztük.










Kabasólyom suhant át felettem

A környék rétisas párjai mindenhol lekotlottak. A költések sikerességét most ellenőrizzük.

Május elején Tibor barátom meghívására két napot Békéscsabán töltöttünk. Mivel Tibi is természetfotós, ezért megnéztünk néhány területet a város körül. Ez a halászsas az egyik horgásztónál vadászott. Többször lecsapott, de ekkor halat nem sikerült fognia. Kár...




Gulipánok, számomra nagyon kedves madarak.


Récefotók cigányokkal, kontyosokkal.


A nádi énekesek ekkor foglalták revírjeiket és elég bizalmasak voltak. Cserregő és foltos nádiposzáta.


Fülemüle a nádban

Rozsdás csukok


Lakott területek madarai. Örvös galamb és énekes rigó.


Karvalyposzáta hím énekelve repüli körbe revirjét. A Bakony lőtereinek szélén a bokrosokban bár csökkenő számú, de még nem ritka ez a faj.

Szerkők májusban a Marcal-völgyben. Idén sok kormos szerkő vadászott a rétek és a tavak fölött.


Megérkeztek a kígyászölyvek is. Öreg hím a Marcal-völgyben.

Frissen összeállt, még nem költő pár a Marcal-völgynél. A tojó 4. éves, a hím idősebb tollazatú. Szorosan együtt vadásztak.





Hamvas rétihéják. Az elmúlt tíz év állománycsökkenése tovább tart. Az idei csapadékos év kedvezett a növényzet felnövésének, a réteken sok helyen csizmaszárig áll a víz, a költőpárok száma a látszólag optimális körülmények ellenére sem nőtt, hanem csökkent. Ma csak 2-3 pár költésében reménykedhetünk. A hím túlsúly továbbra is jellemző, egy tojóra 2-3 hím jut.






A vándorsólyom fiókák már május végén kirepültek. A költések eredménye változó, nagy szórást mutat.


Az egyik legfrissebb élmény. Vadőr barátommal autóztunk Tótvázsony határában egy erdő szélén. Az autó mellől a fűből egy darázsölyv tojó rebbent fel a szélső fára. Egy ideig nézelődött, majd lerebbent vissza a fűbe. Nézelődött, majd darazsakat keresve elgyalogolt az autó mellett. Mindenkinek hasonló élményeket kívánok!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése