2016. február 20., szombat

Rövid téli visszatekintés

Február közepe van, tavaszi az idő és jövő hétre sem mondanak fagyokat. Egy-két hetet kivéve enyhe telünk volt, nagyon sok esővel, kevés hóval. Reméljük a fagyok majd nem áprilisban jönnek.
Az idei tél csendesen telt. Voltak ugyan havasi szürkebegyek a várnál, de a téli inváziós fajok elmaradtak. Csak a fenyőrigók pótolták be a korábbi évekbeli hűtlenségüket. A Somló lábának szőlőiben 1000-1500 példány fejezte be a gazdák helyett a szüretet. Mindenfelé lehetett a környéken kisebb-nagyobb csapatokat látni.
A libák a Somló környékén elmaradtak, csak mostanában jelentek meg a Marcal-medencében pár tízes-százas csapataik. Szerencsére az egyre ritkuló vetési ludak szépen képviseltették magukat. Ugyan csak távolról, de örömmel figyeltem mindannyiszor őket.
A tarlókat a száraz őszben zömmel beszántották, így két helyen láttam csak napraforgótarlón ezer feletti magevő sereget. Zömmel tengelicek és kenderikék, de pár száz fenyőpinty és zöldike is keveredett közéjük. Karvalyok szinte mindig, kékes rétihéják és kis sólymok ritkábban bukkantak fel közelükben.
A kevés hó miatt egyébként szépen volt áttelelő egerészölyv, jópár vörösvércse, elég sok kékes rétihéja. A Somló tövében megjelent két gatyásölyv is, mely közül az egyik elég hosszan kitartott. Egy-egy vándorsólyom és héja is feltűnt. Az itt is ott is - február elejétől párban, hangoskodva - megfigyelt rétisasok remélhetőleg újabb párok megtelepedését vetítik elő. Szerencsére a mérgezés ellenére az ismert revírekben ott találtuk a madarakat. Ők február közepétől már költenek.
A ragadozók közül idei télen a világos színváltozatú egerészölyvek megjelenése volt számomra érdekes. Korábban is feltűnt szökőévenként egy-egy, de az idén legalább négy különböző példányt láttam. Noszlopnál november 3-tól január 20-ig időzött egyikük egy lucernatáblán. Szinte mindig a földön ült, gyalogolva és rövideket reppenve vadászott. Bizalmatlan madár volt, több száz méterről már szárnyra kelt, igazán jó kép nem született róla. Volt még fehér madár Tótvázsonynál, Egeralján, Nórápnál is.
Az etetőmön nagy forgalom nem volt, 50-50 tengelic és zöldike, pár meggyvágó, sok széncinege, 6-8 kék és barátcinege látogatta folyamatosan. Az erdei és fenyőpintyek néha tűntek fel, de a jó idővel elmaradtak. Ma örömömre megjelent 5 csíz is, ami nem túl gyakori nálam. Nagy fakopáncsból 4-5 példányt is lehetett a kertben látni, de a balkániak eltűntek. A harkályok megfigyelésének most jön a szezonja, az öregebb erdőkben már szépen dobolnak.
Már a múlt héten tavaszi hangulat volt a Marcal-völgyben, 130 bíbic, sok százas récecsapatok (igaz még főleg tőkés és csörgő, de néhány példányban már érkeznek a többiek is), seregélyek, fenyőrigók. Nemsokára a barázdabillegetők, örvös galambok és erdei szalonkák is itt lesznek. 
Ma voltam fent a Bakonyban. A Gerence patak völgyében hóvirágszőnyeg borítja a völgyeket, szártalan kankalin halványsárga csokrai nyílogatnak, mogyoró és som virágzik a domboldalakon. A madarak még viszonylag csendesek, de a hollók korrogása már bezengi a völgyeket.
Tervezzük a tavaszi dolgokat is. Az ismert ragadozórevírek és fészkek visszaellenőrzése, újabb költésgyanús párok megkeresése, ígéretes helyek végigjárása. Az idei év a haris éve, így ez jó apropó lesz, hogy több figyelmet szenteljünk erre a madárra is. Sajnos idő minderre alig van. Otthoni és kerti munkák, családi kötöttségek, rossz időjárás, mind átírja a terveket. De a mehetnék, a várakozás egyre erősebb. Minden természetvédőnek üzenem, elő a barlangból, irány ki a szabadba!

Néhány képkivágás a világos színváltozatú egerészölyvről


A kékes rétihéja a tél mindig hálás fotótémája
Karvalyok


Somlói hangulat

Magevő-csapatokRécék a Marcal mentén


Zárásul egy mai kép a Gerence-völgyéből Bakonybél mellől


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése