2016. június 14., kedd

Májusi pillanatok

Rövid visszatekintés ez a bejegyzés az elmúlt másfél hónapra. Ez az időszak a természetkedvelők számára az év legsűrűbb időszaka. Néhány képpel szeretném felidézni a legemlékezetesebb pillanatokat.

Néhány virágfotó. Szegfűk, boglárka, kosborok, bangó, sápadt lednek, tarka nőszirom. Környékünk jellegzetes növényei.Egy érdekes zuzmós ág

Petecsomóját őrző pók

A lápi tarkalepke ritka, védett fajunk. Május elején láthatjuk a nedves lápréteken.


A zsákhordó lepke hernyója szövedékének felületére növényi darabokat ragaszt, így csőszerű lakást készít magának

A lepke nyelve. Kis apollólepke táplálkozik egy virágon. Ez a faj a Bakonyalja erdőszélein május végén-június elején gyakori. Közelről megfigyelhető a nyelvének közepén futó vájat, melyben a nektárt felszívja.

Réti tarkalepke egy szegfűn

Galacsinhajtók dolgoznak egy legelőn, hogy utódjuknak a fejlődéshez megfelelő trágyagolyót biztosítsanak.

Holdszarvú ganéjtúró hím. Nagyon szép bogár, szerencsére a Déli-Bakony birkával legeltetett kopárjain még nem túl ritka.

Ezzel a megtermett erdei siklóval egy murvás úton találkoztam Ajka mellett. Meg kellett autóval állni, hogy kényelmesen bekússzon az útmenti gazosba.

Szarvasok és szarvasmarhák. Délben készült kép egy ritkán háborgatott területen, ahol a vad és háziállatok jól megférnek egymás mellett

Áttérve a madarakra az első képen egy balkáni gerle.

Egyik gyakori madarunk a cigánycsuk, mellyel rétek szélén, árokpartokon lehet találkozni. A képen a színesebb hím madár látható.

Egy helyen az ellenőrzés alkalmával beszállt mellém a vándorsólyom tojó, miközben a költőhelyet néztem meg. Néhány gyors kockát sikerült rákattintanom.

Vörös vércse tojó lebeg felettem költőláda ellenőrzés közben. Az idei évben a költések elhúzódnak, míg egyes ládákban fejlett fiókák vannak, addig másokban csak most rakták a tojásokat.

Fiatal réti sas a Déli-Bakonyban. Lassan kirepül az idei nemzedék is.

Vadászó hím barna rétihéja és egy érdekes barna példány

Az idei évben is külön figyelmet szenteltünk a hamvas rétihéjáknak. Mind környékünkön, mind a Felső-Kiskunságban felmértük a költő állományt. A katasztrófális tavalyi év után talán szerencsésebb lesz az idei, legalábbis több revírt foglaló párt találtunk.
Nászrepülés szárnytartása

Egyes költőhelyeket a benádasodás veszélyeztet. Az idei év tapasztalatai alapján eldöntjük, hogy a terület egy részén lezúzassuk-e a nádat.

Megérkeztek a darázsölyvek is. A számukra alkalmas kiterjedtebb cseres-tölgyeseknél tapsoló nászrepülésükben gyönyörködhetünk.Tocsogóban vadászó fehér gólya. Míg mintegy órát figyeltem, addig csak földigilisztát és rovart zsákmányolt, igaz abból sokat.


Néhány májusi hangulatkép a színek miatt. Az úgynevezett "gyomok" nélkül szegényebb és színtelenebb lenne környezetünk.

Falu széle

Baglyok menedékei

Néhány Marcal-medencei kép májusból. Üstökös récék, kékbegy, darvak, énekes hattyú.
A tavasz a költés fő időszaka. Különböző fészkekkel, tojásokkal, fiókákkal találkozhatunk, melyek nagy változatosságot mutatnak. Szándékosan ne "vadásszunk" rájuk, én sem teszem, de ha találok véletlenül, úgy egy-egy kép készül. Az első két képen bíbic fészekalj látható. A másodikat már nem könnyű észrevenni, rejtőszíne jól beleolvad a környezetbe.


Nádirigó fészekalja egy horgásztónál

Nem minden költés jár sikerrel. Ezt a nedves réten egy úthoz közel költeni készülő barna rétihéja párt régóta figyeltük. Egyik szemlélődéskor feltűnt, hogy nem mutatkoznak a madarak és a növényzet is nagyon zilált a költőhelynél. A sejtés sajnos beigazolódott. Vaddisznók túrták össze a környéket, a tojásos fészket sem kímélték.

Áprilisi kígyászölyv figyelés közben találtam ezt a fészket egy tölgyfa oldalra kinyúló ágvillájában


Egy hónap múlva arra járva a gazdájával is sikerült találkozni, a héjával.

Május végi ellenőrzés, minimum két fióka nézegetett a fészekből.

Fiatal akácosban szedett-vedett fészekben cseperedő egerészölyv fiókák.

Május végétől egyre több fiatal, ezévi kirepült madárral találkozhatunk. Az első képeken lapuló mezei pacsírta, búbos pacsírta, majd kirepült búbos pacsírta fiatalok láthatókKertünk meggyvágói is már a fiatalokat vezetgetik


Épphogy repülős fiatal dolmányos varjú

Néhány környékbeli májusi hangulatképpel kívánok hasonló élményeketNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése