2016. július 3., vasárnap

Ismét a Kiskunságban

Megörülve Laci barátom invitálásának június elején három napot ismét a látnivalóban rendkívül gazdag Felső-Kiskunságban töltöttem.

Szalakóta gyűrűzés és egy madár műholdas jeladóval való felszerelése, kékvércse telep felmérése, hamvas rétihéja revír ellenőrzése, egy új kígyászölyv pár esetében a későbbi azonosításhoz és korhatározáshoz lehetőség szerint az egyedek fotózása, egyéb ragadozó madárfajok fészkelésének ellenőrzése volt a program. Sajnos az időjárás és egyéb körülmények az utolsó programpontot meghiúsították, de így is felejthetetlen, tartalmas napok voltak. Nem volt egyszerű túra, volt defekt, szikben ragadás, nem szándékos autó törésteszt is. A szalakóta-programban csak nézőként vettünk részt, itt gyakorlott szakemberek végezték a műholdas adó felszerelését. A többinél próbáltunk segíteni, amiben tudtunk. Néhány kép a pár napról:

A Kiskunságba érkezve Apaj mellett bivalyok és szürkemarhák fogadtak




A kunszentmiklósi puszta szélén az ugartyúk nem ritka látvány

Gyurgyalagtelep fotós lessel

Egyik kedvenc alföldi madaram, a kis őrgébics. Szép számmal találkoztam velük június elején

Cigánycsuk, sordély, fogoly. A mezők jellegzetes madarai.



Tocsogóban gázoló nagy póling. Többfelé láttam költőpárokat

Piroslábú cankók csapata. Felénk ritka ennyit egy csapatban látni

Az embernél is magasabbra növő mocsári aggófű

Az egyik célfajunk, a szalakóta. Sokfelé mutatkoztak, de a költések kezdete idén kicsit megcsúszott. Több helyen még csak a ládákat foglalták, kevés volt a teljes fészekalj. Ládaellenőrzés, gyűrűzés és egy madár jeladózása volt a cél.

Portré

A fogott példányok a szokásos alumínium gyűrűn kívül színes gyűrűket is kaptak a tájegységi kóddal jelölve

Jellegzetes szalakótafészek nagyméretű ládában. Tömény "forrázott csirke illat" terjengett benne. A tojások száma legtöbbször 4-5, de ellenőriztünk 6 tojásos ládát is.

A kisebb alapterületű ládákban szintén költenek, de ebben a tojások száma 3 szokott lenni. Ez egy különlegesen nagy, 5 tojásos fészekalj. Érdekes, hogy a láda mérete mennyire befolyásolja a tojásszámot, és így a költési sikert. Ezt más fajok számára kirakott odúknál és ládáknál is érdemes figyelembe venni.

Szalakóta műholdas jeladózása. A rollerprojekt weboldalán sok érdekes dolgot meg lehet tudni a programról


Kékvércse telep ellenőrzésére készülünk hosszú rúdra szerelt tükörrel

A kékvércsék még csak a költés elején vannak, ládát foglalnak, vagy épp letojnak, a vörösök zömmel kotlanak, páran fiókákat nevelnek.


Kékvércse tojások

Míg Laci és Peti felmérte a teljes telepet, én igyekeztem a madarakról is pár képet készíteni.











Szöcskével udvarló kékvércse hím egy másik telepnél


Vörösvércse fészekaljának ellenőrzése

Az idei évben a vörösök költései nagyon széthúzódtak. A képen majdnem repülős fióka, de a ládák zömében még csak tojásokat találtunk.

Áttérve az egyéb ragadozókra, egy vadászó brh (barna rétihéja)

Hamvas rétihéja kergetőzik egy kígyászölyvvel. Sajnos ennek a hamvas párnak a költése valószínűleg megsemmisült, a költőhely közelében mozgott ugyan a pár, de viselkedésük alapján költés már nincs.

Egy fiatal, még nem költő kígyászölyv pár hímje egész közel jött a magasleshez, ahonnan figyeltem őket.


Öreg parlagi sas siklik át a légtérben

Június eleje lévén sok helyen találkoztam már délután vadászó kuvikokkal. Nagy öröm volt ezeket a nálunk ritkának mondható kedves baglyokat látni.



Egy kuvikos tanya képével veszek búcsút a Kiskunságtól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése