2018. július 27., péntek

Tavaszi visszatekintés

A tavasz eseményeit felidéző második bejegyzésem szintén késve kerül közlésre. Szerencsére sok a menni és tennivaló. Nem is szaporítom a szót, inkább a képekhez fűzök pár soros kommentárt.

Két kép a mocsarak világából


A fehér gólya egyik legkedvesebb madarunk. A költések az idén nagyon széthúzódtak. A szokásos  nyilvános gólyagyűrűzést idén is megrendezte az MME több helyszínen. Én Devecser környékéről mutatok be néhány képet.

Egymást kelepeléssel üdvözlő pár

Volt érdeklődő szép számmal

Az első érintés. A fiókák lelapulással reagálnak a veszélyre. Felnőtt egyedet senki ne próbáljon megsimogatni, mert csőrével odavágva súlyos sérülést okozhat.

Imre barátunk a gyűrűző (pólója nagyon egyedi és ötletes)

Balázs kis gólyákért indul

A falvakban is volt érdeklődésÖreg madár visszatérőben a fészekhez


A közelünkben lévő tóhoz mindig járnak fekete gólyák táplálkozni. Az idén az egyik kis tavat különösen kedvelték. Egy reggel fotózásukkal próbálkoztam. A még sötétben kirakott sátor elé pár óra múlva beszállt egy madár. Sajnos nagyon közelre, pár méterre. A sekély vízben a fűzsarjak között futott egy kört kishalak után kutatva, majd felnézett, rácsodálkozott a sátorra, odaszaladt, két méterről farkasszemet néztünk, mozdulni sem mertem. Állt egy darabig, majd gyanús volt neki és távozott. Az egész reggel két képkocka készült.
Fekete gólyákról még annyit, hogy két tavaly kelt, még nem ivarérett, immatur példány hónapokat volt a Marcal-völgyben. (Az ivaréretlen madarak általában a Közel-Keleten töltik az első éveket és csak ivaréretten térnek vissza.) Az egyik madár színes gyűrűs is volt, Peti barátom fotója alapján Csehországban előző évben kelt egyed. Július elején még a völgyben láttam, remélem sokáig kitart, s talán fészkelni is visszatér pár év múlva.
Üstökös réce hím a Marcal mellől


Nádi tücsökmadár. Jellegzetes folyamatos pirregése a nádasokból sokfelé hallható.

Egy jóval ritkább faj, a réti tücsökmadár. A Marcal-menti nedves réteken még sokfelé előfordul.Mezei poszáta tojásos fészke
(Elnézést a korábbi téves közlésért, az éneklő réti tücsök fotózása közben a lábam mellől kivágódó - mint kiderült kotló - hasonló madár miatt véltem réti tücsökmadár fészkének. Mezei poszátát a környéken nem láttam és nem hallottam. Köszönet a helyesbítésért a szakértőknek.)

Foltos nádiposzáta és fészke fiókákkal


Énekes nádiposzáta, a gazosok széphangú énekese


Egy elrebbenő nádirigó

Fiatal, idei kékbegy

Rozsdás csuk, a kórós rétek egyik jellegzetes, de ritkuló faja


A már többször bemutatott sárga billegető

Éneklő erdei pinty hím


Az idén két reggel is sordélyokat fotóztam. Bár felénk is van néhol belőlük, de a Kiskunságban a gazos útszéleken gyakoriak.

Mezei pacsirta tojásos fészke és egy frissen kirepült fiatal
Búbos pacsírta


Egy kora reggeli fotózás nem várt vendége a fürjkakas


Kakukk

A közelünkben évek óta revírt tartó kerti sármány hím. Bár tavaly párban láttam, az idén amikor fotóztam az utolsó képen bemutatott citromsármánnyal mozgott.
A sok énekesmadár után két szitakötő


Takácscincér

Homoki futrinka. Nehéz fotózni, rendkívül gyors rovar

A kis színjátszó lepke, mely felénk is gyakori. Az utolsó képen nagy színjátszó lepke a Zemplénből.

Néhány szokásos orchidea. Ez egy rózsaszín virágú hússzínű ujjaskosbor.

Mocsári kosborok


Méhbangó. Egyes helyeken nem virágzott, de sikerült új állományt is találni, ahol sok tő nyílottAdriai sallangvirág, szintén egy új helyen

Kislevelű nöszőfű

A végére egy baglyos bejegyzés.
Az idén több felé mutatkozott a felénk ritka réti fülesbagoly. Március végén falunk mellett és a Marcal-völgyben is találkoztam nappal nászrepülő madárral, mely a kiszemelt terület felett és körül repkedett, illetve hol ide, hol oda ült ki. Májusban barátaim szintén a Marcal-völgyben egy másik helyen láttak nappal vadászó, embert támadó, területet védő madarat, mely valószínűleg fiókákat nevelt. A magas fűben nem kíséreltünk meg fészekkeresést, de örömteli, hogy idén többfelé jelen volt a faj és költésre utaló viselkedést mutatott.


Fészekből kiesett macskabagoly fióka. Egy kerítés mellett a földön gubbasztva találták a szomszéd faluban. Egy törött akácfában lehetett a fészek, így a közelben egy fára helyezve hagytuk, hogy szülei etetni tudják.

Uhu köpet a tavaszról egy revírből. Két nagyméretű, kisarasznyi köpetet találtam. Mindkettőben egy-egy patkány csontjai és szőre voltak.

Sünbőr

Kotló uhu a Bakonyban

Gyöngybagoly köpetek és egy hím kenderike maradványa egy magtárból

Templomtoronyban költő gyöngybagoly

A költőláda öt különböző korú fiókával és erdei egér zsákmányállatok


Két héttel később, gyűrűzéskor. A legkisebb fióka nagyon elmaradt fejlődésben testvéreitől.


Őt tényleg csak a fanatikusok látják szépnek... - bár talán legszebb baglyunk lesz ha felnő.Végül mind az öt fióka szerencsésen felcseperedett


Zárásnak két borzongásos kép a végére.... Viszontlátásra!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése