2018. június 17., vasárnap

Tavaszi képek


Kicsit elmaradtam a bejegyzésekkel, melyet igyekszek mihamarabb pótolni. Az idei tavasz különleges lett. Egy meleg, majd hűvös és csapadékos végű március, majd szinte nyár két hónapon keresztül. Nem csoda, hogy sokszor felborult idén a természet megszokott rendje. Elég csak arra gondolni, hogy április elején egyszerre virágoztak a márciusi és májusi növények, áprilisban egyszerre érkeztek a vonuló madárfajok, a hónap közepére itt volt szinte minden, máskor májusban érkező melegkedvelő faj is (szalakóta, gyurgyalag, kékvércse, tövisszúró gébics stb.). Az áprilistól tartó meleg aztán májustól csapadékkal is párosult, aminek hatására a vegetáció robbanásszerű növekedésnek indult. A repcetáblák napi több centit magasodtak, a rétek füve hamar derékig ért, az akác roskadásig megtelt virágokkal. Persze a szúnyogoknak is tökéletes idő volt, okoztak is kellemetlenséget eleget. (Megjegyzem bizonyos területek védelméhez és zavartalanságához talán ők járulnak leginkább hozzá, így köszönettel tartozunk nekik.)  Most, nyár elején már leérett a cseresznye, az eper, elvirágzott az akác és a bodza is. Reméljük a nyári idő még sokáig kitart, nem tizedeli meg az évi szaporulatot sem aszály, sem jég, sem napokig tartó hideg, esős idő.
Ennyi bevezető után néhány kép, főleg az évszak elejéről. Érkező fajok, odú-kihelyezések, kiskunsági borús képek, őzbakok és két nőszirom a tavasz első bejegyzésében. Jó szórakozást!

Virágzó öreg mandulafák a Balaton-felvidéken

Tavaszi erdőszéli hangulat ibolyával

Virágzó kökény

Néhány tavaszi tájkép. Márciusi Káli-kedence.

A Badacsony távolabbról

A Csobánc látképe, előtérben Káptalantóti faluval.

Bazalt-alakzatok

 Déli-Bakony Öcs és Taliándörögd könyékén.Néhány madárfotó. Seregélycsapat, a tavasz hírnökei.

Egerészölyv

Aranylilék és kis pólingok márciusból a Marcal-medencébőlTavaszi odútelepítés a Marcal-völgyben, majd a Kiskunságban. A Marcalnál szalakóta, füleskuvik és  vörös vércse odúk és ládák, a  Kiskunságban szalakóta odúk telepítését végeztük.


Egy fotósles kialakítása
A munkák mellett maradt idő a madarak figyelésére is. Bár borongós időt fogtunk ki, a Felső-Kiskunság tavasszal rengeteg látnivalót tartogat.

A pusztában mindenfelé vízfoltok, rengeteg madár, főleg pajzsoscankó. A távolban a puszta közepén elszórt fehér foltokként dürgő túzokkakasok.

Nyári ludak. Igen korán költő madarunk, de idén a változó időjárás miatt kicsit megcsúsztak a költéssel. Még vékony nádcsíkban is láttunk fészkén kotló libát.
Repülő túzokok. Sok mozgolódó csapatot láttunk.

Darvak április elején. Fiatal, átvedlő madarakból álló csapatok mozogtak több felé.

Öreg bika a pusztában. Kicsit odább goda, pajzsoscankók és nyári ludak.


Vetési varjú előző évi fészkében kotló erdei fülesbagoly. A baglyok nem építenek fészket, más fajok fészkét, odúkat, épületeket használnak fészkelésre.

Egy régi és egy új kihelyezett kuvikodú az akácfán

Régi gólyafészek a pusztában Apaj mellet. Egy  vörös vércse pár foglalta. Nem láttam még ekkora fészekben költeni ezt a fajt.

Az idei első vadgerlék április elejéről.

Gácsér kerekasztal. (barátrécék)
Kanalas gémek. A párok a költőtelepen a fészkeket tatarozták.


Pajzsoscankók. Tízezres nagyságrendben láttuk őket április elején a pusztán. A többi parti madártól eltérően e fajnál a hímek színe nászidőszakban változatos, fehér, vörös, fekete bármely variációját mutathatja, főleg a fej, nyak, gallér színe változó.

 Füstös cankók és gulipánok

Belvízi csendélet
 A legnagyobb élményt a túzokok jelentették. Néhány dürgő példányt a műút közelében is lehetett látni.


Ugartyúk, a terület jellegzetes, de ritka madara

Személyes kedvenc, lábam mellől felrebbenő fogoly

Kék galamb csapat

Erdei pacsírta, de már a Balaton-felvidék szőlőiből. Itt jellegzetes költőfaj.

Barátka tojó márciusból

Éneklő házi rozsdafarkú kertünkben

Sárga billegető, a rétek egyik legszebb énekese

Réti pityer

Sárszalonkák a Marcalnál. Egyes vizenyős réteken nagy csapatokban vannak jelen. Vonulnak, költeni csak néhány pár marad.

Az idei első kis kócsag a Nádasmezőről, valamint az első üstökös gém Ajka mellől.Kis kárókatonák a Marcalnál. Egyre több helyen jelennek meg fészkelő fajként is.

Tavaszi hangulat búbos vöcskökkel.


Nászrepülő egerész ölyvek. Márciusban még sokfelé lehet ilyet megfigyelni.


Holló

Tavaszi "nagyüzem" a devecseri több száz páros vetési varjú telepen.A platán odúját három csókapár akarta elfoglalni. Komoly perpatvart csináltak, élvezet volt nézni őket.Egy más téma. Tavasszal a vizes élőhelyeket járva szinte mindenhol találkoztam vaddisznókkal. Volt, ahol legalább húsz állat járta a nádas-sásos területet. Nem csoda, hogy a talajon költő madaraink (pl.hamvas rétihéja) költési sikere nagyon alacsony.Persze rókából sem volt hiány.

A területen sok volt a szarvas és az őz is.
Ha már őzek. Szokásos március végi-április eleji fotók a vadászati szezon előttről, amikor felmértük a bakokat.


Már erősen vemhes suta április elejéről.

Gyenge bakok
Osztott szárú fiatal és öreg bak ugyanazon a tarlón.


Egy érdekes agancsú bak.

A vetésen könnyű őket becserkelni."Házi bakunk" a kert végéből. A kertkapu mögött szokott szundikálni a nyáras szélében.


Egyagancsú öreg bak.


Agancstő sérült, jobb oldalon torz agancsot növesztő bak.Fiatal bak.

Nyulak.

Tavaszi kedvenceim, az ürgék

Gyűjtögető

Meditáló

Falatozó

Néhány virágfotó két nőszirom fajról:
Elsőre az apró nőszirom, melyet a dolomit kopárokról és hegytetőkről már ismertem lila és halványsárga színben. Amit azonban a kiskunsági pusztában április elején lehet látni az ámulatba ejtett. Ott hatalmas tömegben és rengeteg színben pompázik ez a szép növény. Világostól a sötétkékig, rózsaszíntől a sötét liláig, fehértől a kénsárgáig mindenféle árnyalatot látni. Sajnos a borús, csepergő idő igazán szép képek készítését nem tette lehetővé, de talán valamit lehet érzékelni a puszta szépségéből.


A másik növény a homoki nőszirom. Azon kívül, hogy finom rajzolatú nagyon szép növény, jellegzetessége, hogy az adott tő csak néhány órát, maximum egy napot virágzik.  Így nagy élmény volt a Déli-Bakonyban sokszáz töves virágzó állományában gyönyörködni.Zárásként a magyarság két emblematikus, a nép által legkedveltebb madarának április eleji fotója. A gólyák és a fecskék március közepétől kezdenek érkezni és április elején már sok helyen lehet bennük gyönyörködni. Ha szokott fészkükre megérkeztek az jó érzést ad az embernek. Ha ők nem lennének, nagyon üres lenne környezetünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése