2015. április 1., szerda

Április - Halászsas (Pandion haliaetus)

Régi magyar neve „ráró”. (Bár ezt a nevet a halászsas mellett néha a kerecsenre is használták. Egyes magyarázatok szerint gyors röptű madarat, sólymot jelöl, más szerint a kékes lábú madarakra mondták. Mindenesetre Brehm „Az állatok világa” és Széchenyi Zsigmond „Ahogy elkezdődött-Ünnepnapok” műve is ezen a néven emlékezik meg róla.)

A ragadozó madaraink közül külön kategóriát képvisel ez a halspecialista. Rokon faj nincs, mással jól megnézve nem téveszthető össze. Egerészölyvnél nagyobb termetű, hosszú szárnyú ragadozó. Színezete felülről barna, alulról feltűnően világos, hasa, szárnyalja fehér. Fejmintája jellegzetes, világos fejtető és arc, sötét szemcsík, kékes csőr. Lába erőteljes, szintén kékes színű.

Vonuló madár, tőlünk északabbra költ, délebbre telel, így vonulás során találkozunk vele. Ritkán átnyaraló példánya előfordulhat. Költési kísérlete néhány ismert hazánkból, de sikeres költés jó száz éve nem volt. Jó pár éve találtam egy fészeképítő párt egy közeli erdőszéli tónál, de sajnos a fészek félbemaradt, a madarak eltűntek, pedig az élőhely szerintem tökéletes lett volna. Tavaszi vonulása március végére és áprilisra esik, így most van a legnagyobb esély e madarat megfigyelni. Őszi vonulási ideje szeptember, de ekkor sokkal kevesebb madár kerül szem elé.

Halastavakon akár több példány is vadászhat egyszerre. Nekem többször volt szerencsém ilyet megfigyelni. A környék halastavai és nagyobb horgásztavai kivétel nélkül megfelelnek neki. Alkalmas helyen több napig kitart. Nagyobb fákon, vízparti facsonkokon, tavakból kiálló etetőkarón kiülve is láthatjuk. Vadászat közben 30-50 méter magasból a vízfelületet pásztázza. Ahol gyanús halmozgást lát, ott egy helyben szitál, majd a zsákmányt bemérve kő módjára zuhan a vízbe. A zuhanás utolsó szakaszában lábait előrenyújtja, szárnyát hátrafeszíti, így csapódik a vízbe. Sokszor teljesen elmerül, majd a felszínre emelkedve erős szárnycsapásokkal próbálja zsákmányát kiemelni. Nagy zsákmány esetén ez nehezen, néha egyáltalán nem sikerül. Sikeres felszállás után a halat hasa alá menetiránnyal szemben befordítja és elfogyasztani valamely nyugalmas táplálkozóhelyre, fatetőre szállítja. Ha a zsákmányolást elvétette, akkor a vadászatot kitartóan újrakezdi. Halfogását látni élményszámba megy. Mivel a madarak pár napig tartózkodnak nálunk, komoly gazdasági kártételt nem okoz. Naponta egy-egy halat persze megfog, de a haltermelőknek a kormoránok sokkal nagyobb problémát jelentenek. Sokszor a horgászoktól, vízparti kirándulóktól sem zavartatja magát, vadászata közben nem bizalmatlan madár. A színes jelölőgyűrűk leolvasásával, jeladókkal felszerelt madarak adataival ma már tudjuk, hogy nálunk a finn, svéd, baltikumi, lengyel madarak vonulnak át legnagyobb számban. Remélem, hogy egyszer költőfajként tarthatjuk számon hazánkban.























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése