2015. április 27., hétfő

Őzbakokról

Az őz minden természetjáró számára a legkönnyebben megfigyelhető nagyvadfaj. Láthatjuk őket az út mentén, vetéseken, erdei nyiladékokon, fasorok szélén egyaránt. Fotós szemmel ideális témát jelentenek, főleg április táján. Ennek három oka van. Egyrészt a bakok ekkor tisztítják le elkészült agancsukról a barkát, bokrokhoz dörzsölve fenik, színezik fejdíszüket. Március végétől már mutatós agancsokat lehet látni. Mivel április 15-től kezdődik rájuk a vadászszezon, a hó elején a fotózással még senkit nem zavarunk. Másik ok a takarás hiánya. Még alacsonyak a vetések, kevesebb az erdei lomb, és az őz szívesen fekszik el a sarjadó gabonában. A harmadik ok, hogy ekkor kezdődik a téli csapatok felbomlása, folynak a revírharcok, gyakran lehet nappal is kergetőző bakokat látni. Kialakult territóriumát az őz jól tartja, itt rendszeresen meg lehet figyelni, messze nem kóborol el. Őzekre a másik kedvező fotós időszak a július végi-augusztus eleji párzás pár hete, de erről majd egy másik írásban.

Én a reggeleket szeretem. Bár ekkor harmat áztatja a rétet, de szép fényekben, csodás színekben lehet gyönyörködni. Ha szerencsénk van és jó a szelünk, úgy fényes nappal lehet a máskor oly éber, csak szürkületben mozgó daliák közelébe kerülni. A kiszemelt bakra egyenesen rácserkelve, ha figyel megmerevedve, legelése során óvatosan lopózva egészen közel lehet hozzá kerülni. Én évente igyekszem megismerni környékünk bakjait és próbálok néhány jó képet készíteni. Persze vadászszemmel az öreg, érett példányok, vagy a különleges, esetleg torz agancsot viselők a legkívánatosabbak, de egyben a legóvatosabbak is.


Néhány tavaszi őzbak-képet szeretnék bemutatni ebben az írásban.

Február-márciusban a bakok már javában növesztik agancsukatKülönleges, torz agancsú bak, még barkás aganccsal

A fiatal bakok agancsa még áprilisban is fejlődikReggeli fényben

Menekülő bak. Az őzek sajnos sok közlekedési baleset "részesei".


A nemrég letisztított agancs még színtelen.

Bakok vetésen, bozótban, nádbanGyenge bakokKülönleges, félagancsú fiatal bak. Az egyik agancsszár egyáltalán nem fejlődött ki. Következő képen törött agancsú bak.


Középkorú bakok


Öreg, érett agancsú bakok. Az első képen szereplő "szakadtfülűt" évekig ismertem.

Áprilisban kezdődik a téli szőrzet levedléseReggeli hangulatkép

Különleges trófeájú elejtett bakok


Öreg bak már nyári, vörös ruhában

Egy pipacsmezőben rejtőző sutával kívánok szép őzes élményeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése