2015. szeptember 27., vasárnap

Szeptember – Barna rétihéja (Circus aeruginosus)

Röviden csak „brh”. Egyik leggyakoribb ragadozómadár fajunk. Az egyetlen, amely a nádasokhoz kötődik. Költőhelye ugyanis nagyobb nádasok, gyékényesek, nádszegélyek, ritkán gabonatáblák. E fajjal leginkább tavak és nádasok közelében találkozhatunk, de táplálékkeresés közben a réteket, mezőket, vetéseket, gabonatáblákat, tarlókat, árokpartokat szintén átpásztázza. Táplálékért 5-10 km-re is eljár.
Hogy miért szeptember? Mert őszi vonulásuk zöme ekkor zajlik és mindenfelé gyakran láthatók vonuló egyedei.
A barna rétihéja egerészölyvnél valamivel kisebb, de hosszabb szárnyú, hosszú farkú és lábú ragadozónk.
Az öreg hímek „háromszínűek” (szürke, barna, fekete). Szárnya és farka alulról szürke, szárnyvégük fekete, hasuk barnásvöröses. Felülről a szárny evezői szürkék, a fedők és a hát barna, a szárnyhegy fekete. A fiatal hímek a tojókra hasonlítanak. A tojó barna, sárgásfehér sapkával és torokkal. Az idősebb példányokon sokszor fehér szárnyél és világosabb felső szárnyfedők alkotta panel látszik. A fiatalok a tojóhoz hasonlóak, csokibarnák, sárgás sapkával és torokkal.
Röpte imbolygó, szárnyát kicsit felfelé, „v” alakban tartja. Általában alacsonyan, közvetlenül a növényzet felett vadászik. Nászrepülése látványos, nagy magasságba felrepül, majd csavarogva zuhan lefelé. Ekkor gyakran adnak hangot. Vonuláskor magasan siklik, vagy kering, de sokszor vadászgatva is vonul.
Néhány példány áttelel, de a zöm március elejétől érkezik és október végére vonul el.
Általában sűrű nádban víz fölé építi fészkét, melybe 4-5 tojást rak. A fiókák egymás után kelnek és fejlettségükben felnevelésük során végig jelentős különbség mutatkozik. Zömmel rágcsálókkal etet, de madarakat, gyíkokat, békákat, rovarokat is fog. Szereti a halat is. Állományuk évenként változó, de stabil. Pocokdús években több pár költ, ekkor kisebb nádfoltokban is megtelepedhet. Veszprém megyei állománya 50-70 pár. 
E fajjal a természetjáró minden kiterjedtebb nádassal rendelkező tónál találkozhat, de gyakran láthatók vadászat közben a műutak mellett is. Röptük, vadászatuk látványos, megfigyelésük mindig élmény.

Korán, márciusban érkezik


Az öreg hímek jellegzetes színűek









A tojók barnák, több-kevesebb világos területtel






Vadászat közben









A zsákmánnyal érkező hím átadja a pockot a tojónak







Fiatal madár várja a szülőket. A már repülős fiatalok légiharcot vívnak a zsákmányért.



A győztes

Szép találkozásokat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése