2015. szeptember 28., hétfő

Gombákról

Régóta terveztem, hogy írok róluk. Egyrészt kicsi gyermekkorom óta gyűjtöm jópár ehető fajtájukat, melyek kiváló étkek alapanyagai (megjegyzem egész családunk mindig is szeretett gombászni), másrészt egyediségük, változatos alakjuk és színük belőlem mindig csodálatot váltott ki.
Márciustól  - a kucsmagombáktól - decemberig  - a laskagombákig - találkozhatunk velük. Főleg nagyobb nyári esők után megtelik az erdők alja fajaikkal.  Vargányák, galambgombák, rókagombák bújnak meg az avar között. A szeptember talán a legjobb hónap, ekkor lehet a legtöbb fajjal találkozni. Az összes galócaféle mellett az őzlábgombák, tinóruk, tuskógombák színesítik az erdőt.
Nálunk a Bakonyban komoly hagyománya van a gombagyűjtésnek. Ekkor rengeteg ember járja az erdőt. Persze a jó helyeket ismerni kell, ezeket a profik nagyon titokban tartják. A réteket is érdemes meglátogatni, itt csiperkék és mezei szegfűgomba gyűjthető. Nem kell minden fajt ismerni. Csak azokat, amelyeket gyűjtünk - de azt nagyon! Ami egy kicsit gyanús azt ott kell hagyni! Gyűjtsük ehető fajaikat, kóstoljuk meg a kiváló étkeket! Vargányás krumplileves, töltött őzlábgomba, rántott galambgomba, sült fokhagymás tinóru, karácsonyi laskagombapörkölt …és még sorolhatnám. Egyes fajaik szárítással is jól tartósíthatók, de a fagyasztóba is rakható belőlük.
Nem ehető fajaik is csodálatosak. A mesekönyvek pöttyös légyölő galócája, a világító tölcsérgomba, a sátántinóru, a pecsétviaszgomba mind-mind ámulatba ejt. Egy-egy nagy bükkfatapló, öreg fűzfa oldalában fejlődő sárga gévagomba-telep szintén jó fotótéma.
Ismerjük meg őket, csodáljuk a természet e remekeit!

Gombás hangulatkép

Két jóízű gomba: az ízletes kucsmagomba és a varas zöld galambgomba


Egyik legtöbbre értékelt erdei gombánk az ízletes vargánya
Az én kedvencem az érdesnyelű tinóru. Kevesen ismerik és gyűjtik, de igen finom, főleg fokhagymásan sütve. (A képen a vörös érdesnyelű tinóru)

Gombaszedők és zsákmányukA bimbós pöfeteg és a "nagytestvér", az óriás pöfeteg


Galócák: Gyilkos galóca (minden erdőjárónak kötelező ismerni!), földből kibúvó ehető piruló galócák (könnyű összetéveszteni a mérgező párducgalócával!) és a felénk ritka, ehető császárgomba.Tintagomba. Ehető, de alkoholt tilos rá inni, mert akkor mérgező.

A jóízű sárga rókagomba, valamint erősen mérgező világító tölcsérgombák
Korallgomba

Néhány felénk ritka faj: bunkósgombák, tüskés pöfeteg, pikkelyes tinóru
Pecsétviaszgomba és még néhány társa
A fákon élősködő gombák között is találunk érdekes fajokat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése