Régóta terveztem, hogy írok
róluk. Egyrészt kicsi gyermekkorom óta gyűjtöm jópár ehető fajtájukat, melyek kiváló
étkek alapanyagai (megjegyzem egész családunk mindig is szeretett gombászni), másrészt
egyediségük, változatos alakjuk és színük belőlem mindig csodálatot váltott ki.
Márciustól - a kucsmagombáktól - decemberig - a laskagombákig - találkozhatunk velük. Főleg
nagyobb nyári esők után megtelik az erdők alja fajaikkal. Vargányák, galambgombák, rókagombák bújnak meg
az avar között. A szeptember talán a legjobb hónap, ekkor lehet a legtöbb
fajjal találkozni. Az összes galócaféle mellett az őzlábgombák, tinóruk,
tuskógombák színesítik az erdőt.
Nálunk a Bakonyban komoly
hagyománya van a gombagyűjtésnek. Ekkor rengeteg ember járja az erdőt. Persze a
jó helyeket ismerni kell, ezeket a profik nagyon titokban tartják. A réteket is
érdemes meglátogatni, itt csiperkék és mezei szegfűgomba gyűjthető. Nem kell
minden fajt ismerni. Csak azokat, amelyeket gyűjtünk - de azt nagyon! Ami egy
kicsit gyanús azt ott kell hagyni! Gyűjtsük ehető fajaikat, kóstoljuk meg a
kiváló étkeket! Vargányás krumplileves, töltött őzlábgomba, rántott
galambgomba, sült fokhagymás tinóru, karácsonyi laskagombapörkölt …és még
sorolhatnám. Egyes fajaik szárítással is jól tartósíthatók, de a fagyasztóba is
rakható belőlük.
Nem ehető fajaik is
csodálatosak. A mesekönyvek pöttyös légyölő galócája, a világító tölcsérgomba,
a sátántinóru, a pecsétviaszgomba mind-mind ámulatba ejt. Egy-egy nagy
bükkfatapló, öreg fűzfa oldalában fejlődő sárga gévagomba-telep szintén jó
fotótéma.
Ismerjük meg őket, csodáljuk a természet e remekeit!
Gombás hangulatkép
Két jóízű gomba: az ízletes kucsmagomba és a varas zöld galambgomba
Egyik legtöbbre értékelt erdei gombánk az ízletes vargánya
Az én kedvencem az érdesnyelű tinóru. Kevesen ismerik és gyűjtik, de igen finom, főleg fokhagymásan sütve. (A képen a vörös érdesnyelű tinóru)
Gombaszedők és zsákmányuk
A bimbós pöfeteg és a "nagytestvér", az óriás pöfeteg
Galócák: Gyilkos galóca (minden erdőjárónak kötelező ismerni!), földből kibúvó ehető piruló galócák (könnyű összetéveszteni a mérgező párducgalócával!) és a felénk ritka, ehető császárgomba.
Tintagomba. Ehető, de alkoholt tilos rá inni, mert akkor mérgező.
A jóízű sárga rókagomba, valamint erősen mérgező világító tölcsérgombák
Korallgomba
Néhány felénk ritka faj: bunkósgombák, tüskés pöfeteg, pikkelyes tinóru
Pecsétviaszgomba és még néhány társa
A fákon élősködő gombák között is találunk érdekes fajokat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése