2015. augusztus 15., szombat

Július - Darázsölyv (Pernis apivorus)

A Bakony gyakori madara, mégis kevesen ismerik. Egerészölyv méretű, némileg hasonló alkatú madár. Az egerészhez képest szárnya kicsit hosszabb, feje arányaiban kisebb, farka hosszabb és kerekítettebb végű. Faroktollai tövén a két vastag sötét sáv csak jó látási viszonyok között feltűnő. Röpte ritkán nyugodt keringés, inkább imbolygós, mely során a farkával sokat lavíroz. Színezete nagyon változatos. Felülről barnás, alul a sötétbarnától a vörösesen át a fehérig sokféle színváltozata fordul elő. A szürkés fejtetejű hímek általában világosabbak. Az öreg egyedek szeme sárga, a fiataloké barna. Tollazata a fején apró, pikkelyszerűen véd a csípésekről. Lába kaparásra is alkalmas, a földben rejlő darázsfészkeket ezzel ássa ki. Hangja jellegzetes visítás, melyet gyakran hallat.
Igazi táplálékspecialista. Darazsak, poszméhek lárváival és lépeivel táplálkozik, de rossz idő esetén békákat, rágcsálókat is fog.
Április végétől szeptember végéig látható nálunk. A hazai állomány kelet felé indulva vonul Afrika középső területére. A Boszporusznál szeptember végén legalább félmillió darázsölyv kel át Európából Ázsiába, majd Afrikába.
Hazai állománya stabil, kicsit talán növekvő, országosan 500-800 párra becsült. Veszprém megyében minimum 50-60 pár költ. Minden nagyobb erdőben megtalálható és nem csak a Bakonyban, hanem a síkvidéki területeken is. Szereti a déli kitettségű öreg erdőket. Fészkét sokszor fatörzs mellé és magasra rakja, lombos ágakkal is díszíti. Általában két fiókát nevel, melyek a július végi - augusztus közepi időszakban repülnek ki. Augusztusban lehet legtöbbször megfigyelni, és ekkor gyakran lehet családokat látni. Vonulás során nagyobb csapatokba is verődik.
Néhány képpel szeretném a fajt bemutatni.


A darázsölyv változatos színezetű madár







Az egerészölyvénél hosszabb, lekerekített végű farka az egyik jellegzetes faji bélyeg meghatározásához









Jellegzetes élőhelye a déli kitettségű meleg középhegységi erdő.






Darázsölyv pár

Viszlát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése