2015. december 18., péntek

Különleges élőhelyek – szeméttelepek, szennyvízülepítők

Szeretnék majd néhány olyan élőhelyet bemutatni, melyek az élővilága gazdag, mégis olyan helyeken alakultak ki, melyekre általában nem gondolunk.
Az első bejegyzés a szeméttelepeknek, szennyvízülepítő tavaknak szól.
Az emberi tevékenység és életmód mellékterméke a rengeteg hulladék, ami környezetünkben nap mint nap képződik. Ezek egy része ehető, melyet élelmes állatok hasznosítanak. Nem csak a rágcsálókra és rovarokra (egér, patkány, csótány stb.) kell itt gondolni, hanem számos madárfaj táplálkozási, életmód, vonulási stb. szokását is megváltoztatta ezek miatt.
Míg korábban a varjak voltak a szeméttelepek fő látogatói, ma már sok helyen nálunk is – a tengerparti országokhoz hasonlóan - a sirályok veszik át a domináns szerepet. Óriási, sokezres tömegben és számos sirályfaj jelenik meg a terített asztaloknál. A gyakoriak mellett számos országos ritkaság is feltűnik e helyeken. 
A szeméttelepek madárvonzó hatása világszerte megfigyelhető. Spanyolországban a fehér gólyák egyre nagyobb része szerzi téli-nyári élelmét a szeméttelepeken. Akár ezrével is táplálkoznak itt. Ezért egyrészt számuk ugrásszerűen megnőtt, másrészt már el sem vonulnak, hanem áttelelnek a biztos táplálékbázison. Ázsiában sokszor ragadozófajok, pl. barna kányák, keselyűk használják ki ezeket a helyeket. A Közel-Keleten átvonuló hazai ragadozó madaraink (sasok, ölyvek) szintén szeméttelepeken figyelhetők meg legnagyobb számban.
Nálunk Veszprém megyében a Balatonfűzfő melletti Királyszentistvánon található regionális hulladék-feldolgozó és mellette szennyvízülepítő tó. Az év minden időszakában nyüzsgő élőhely. Sok ezer sirály (zömmel dankák, de vihar, sztyeppi, sárgalábú, néha szerecsen, hering, ezüst), vetési és dolmányos varjak, szarkák, parlagi galambok, seregélyek szerzik itt élelmüket. Ahol sok a zsákmány, ott megjelennek a ragadozók. Héja, karvaly, egerészölyv, vörösvércse, vándor és kerecsensólyom  vadászik itt, néha kígyászölyv is látogatja a területet. Az ülepítőtavon vöcskök, récefélék, kis kárókatonák, gémek, parti madarak sokféle faja figyelhető meg. Olyan ritkaságok nevelik itt fiókáikat, minta a gólyatöcs vagy a bütykös ásólúd. Az ásóludak a tótól pár kilométerre rókakotorékban költenek, innen vezetik le fiókáikat a vízhez. Számos vonuló ritkaság is előfordult, vékonycsőrű és laposcsőrű viztaposó, füles vöcsök, nagy sárszalonka, citrombillegető stb. Itt mindig van mit látni, ha ritka faj nincs is mindig, de a madártömeg ekkor is látványos.
Ezek a területek zárt iparterületek, csak engedéllyel látogathatók. A kerítésen kívülről is megfigyelhetők azonban a madarak egy jó távcsővel, vagy spektívvel. Így az üzem életét és a madarakat sem zavarjuk.
Mielőtt néhány képpel bemutatom ezt a különleges élőhelyet, meg kell köszönnöm Sz. Ernő barátomnak, hogy egyrészt több évtizedes munkájával hozzájárult Királyszentistvánon egy „madártoleráns szemlélet” meghonosodásához, másrészt, hogy lehetővé tette számomra a területre való belépést.

Királyszentistváni életképek a szemétlerakóval



A szomszédos szennyvízülepítő biztonságos pihenő és táplálkozó területet jelent a madaraknak

A két terület között mindig nagy a forgalom

Pihenő sirályok az ülepítőn





Szteppi, vihar és sárgalábú sirályok különböző korosztályait is meg lehet figyelni





Néhány életkép



Nemcsak télen, hanem tavasszal és nyáron is színes a madárvilág. Nászruhába vedlő dankasirályok szedegetnek a víztükörről.

A sirályok mellett kormos és fattyúszerkő vadászik a víz felett mozgó rovarokra.


A küszvágó csér inkább kisebb halakra les.

A seregélyek rendszeresen nagy csapatokban figyelhetők meg a területen

A kis és a nagy kárókatona rendszeres vendég



Egy másik ipari tó Pétfürdő mellett, kanalasgémekkel

Karvaly osont a bokrok mellett, de hamar "lebukott". A barna rétihéja rendszeres látogató.



Rengeteg réce talál itt pihenőhelyet, ízelítőül barátrécék és átvedlő kanalasrécék novemberből


Feketenyakú vöcsök és fiókája a korábban már leírt várpalotai szennyvízülepítő tóról.


Egy ritkaság Királyszentistvánról, nászruhába vedlő füles vöcsök.

Királyszentistvánon korábban több sekély vizű tó is volt, igen gazdag madárvilággal. Bár mára ezek megszűntek, néhány régebbi kép pár évvel ezelőttről. A partimadarak közül a bíbic, kis lile, gulipán, gólyatöcs költött, a második képen látható réti cankó átvonuló rendszeres vendég volt.






A terület egyik jellegzetes költőfaja a bütykös ásólúd


A hímek heves revírharca

Zárásként egy jellegzetes tavaszi kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése