2015. december 9., szerda

December – Nagy őrgébics (Larius excubitor)

Talán meglepő a választás, hiszen év elején azt ígértem, hogy minden hónapban bemutatok egy ragadozó madarat, mely az adott időszakra jellemző. Nos ennek gébicsünk meg is felel és nem is. Énekesmadárról lévén szó kilóg az eddig bemutatott nappali ragadozók közül, hiszen azok a vágómadár alkatúak és a sólyomalkatúak rendjéből kerületek ki, ugyanakkor téli vendégünk kifejezetten aktív ragadozó, s mivel ekkor rovarok nincsenek, így főleg rágcsálókat és néha apró madarakat fog.
Fekete-szürke-fehér színű, kicsi, rigónál kisebb méretű madár, melyet legtöbbször valami kilátópontra (villanydrótra, bokorra, oszlopra stb.) kiülve láthatunk.
Tőlünk északra nagy területen költ. Az elmúlt évtizedben fészkelő területe dél felé terjedt, így néhány pár megjelent nálunk is fészkelni az északi, szabolcsi és borsodi részeken.
Mifelénk az első vonulók szeptember elejétől láthatók, zömük októberrel érkezik. Ezután a nagyobb havakig sokfelé mutatkozik. Tavasszal az utolsók áprilisban hagyják el a környéket. Szinte mindig egyesével látható, ritka az, hogy két madár van egymás viszonylagos közelségében.
Egyéb gébicsfajainkkal nem téveszthető össze, mivel azok egyrészt vonulók, későn jönnek és korán mennek (május-szeptember), másrészt színezetben csak a kis őrgébics hasonlít hozzá. (A kisőr alföldi madár, nálunk vonuláson is ritka, csak néha költ egy-egy pár Veszprém megyében. Kifejezetten melegkedvelő faj, rá még kifejezettebben igaz, hogy május végétől augusztusig van csak nálunk.)
A nagy őrgébics neve találó, tipikus vártamadár. Kiálló pontra telepedve kémleli a környéket. Ha zsákmányt lát, akkor innen lereppenve ejti el a nála alig kisebb pockot. Gyakran látható, amint a terület felett egy helyben lebeg, „szitál”, s így vadászik. Nemrég alkalmam volt megfigyelni, ahogy a levegőben hosszasan egy réti pityert üldözött és próbálta megfogni a madarat. Kb. két percig kergetőztek, mely során hol megfogni, hol a földre leterelni próbálta a pityert, amely ügyesen manőverezett a tőle fél-egy méterre röpködő gébics elől. Végül a zsákmány elmenekült, a gébics pedig felült a villanydrótra. Pocokra lecsapni és zsákmánnyal felszállni többször láttam, de lefotóznom ezt még nem sikerült (talán majd egyszer összejön).
Most néhány kép a fajról.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése